Шеф Стилиянос Дингас гостува на Gastronomix 2025

Щандът на Олимпорт отново събра публиката заедно и предизвика фурор!

“Защо ръкопляскате на нея, а не на мен”, шеговито подхвърли шеф Стилиянос Дингас от сцената на Gastronomix 2025 в Inter Expo Center – Интер Експо Център, на 19 февруари. “Милена е много важен човек в България – заради подкрепата към младите готвачи и качествените средиземноморски продукти, които предлага на българския пазар”.

Млади кулинарни таланти от професионалните училища в София, експерти от бранша, членове на Гръцкия бизнес съвет в България и много ентусиасти почерпиха знания и опит от извора, по време на гостуването на шеф Дингас и неговия екип на щанда на Olimport. Шеф Дингас разпозна и представи всички гръцки продукти от нашето портфолио, като разказа за тяхната употреба с актуални примери. Впечатление направи, че той отлично ги познава, тъй като ежедневно използва голяма част от тях в своята кухня. Част от тях бяха вложени и във вкусен и очарователен коктейл, с който отпразнувахме това вълнуващо събитие в морето от средиземноморски вкусове, каквато бе и темата на форума.

Вдъхновител на младите

Какво е да си шеф? Какво представлява иновативната, изобретена от вас, техника за опушване на меса? Какво превръща едно добро ястие в кулинарен шедьовър? Това бяха част от въпросите на учениците от професионалната гимназия по туризъм в София, поели своето кулинарно обучение и търсене, които получиха отговор от кулинарната звезда. Ученици и студенти имаха чудесната възможност свободно да разговарят с шеф Дингас и неговия екип, шеф Александрос Пердикоматис и шеф Йоргос Лоренцос. Личните вдъхновяващи напътствия, значки от Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия и снимки с учениците и техните преподаватели зарадваха всички присъстващи.

Кой е Стилиянос Дингас?

Стилиянос (или Стелиос) Дингас има 35-годишен опит в сферата на гастрономията. Живее и работи в Солун като R&D главен готвач в компания Artemisia Spices. Той е кулинарен консултант на много фирми за кетъринг, хотелиерство и приготвяне на месо в цяла Гърция. Отличен познавач и любител на гръцката кухня, той е голям радетел за популяризирането ѝ по целия свят, съчетавайки стари рецепти с модерни техники, без да губят своята идентичност.

Шеф Дингас има дългогодишен опит като гастроном учител в Института за професионално обучение в Солун, а неговите трудове върху опушването и оброботването на месни продукти са основен материал в обучението по гастрономия както в Гърция, така и в чужбина. Автор е на голяма част от учебния материал за кулинарни специалности в Института за професионално обучение, и по-специално основите на вкуса и подправките, както и на специализирани книги за кулинарни техники отново свързани с опушване и подправяне на меса и други хранителни продукти. Това не е никак случайно, тъй като той е инициатор и създател на течния дим, който намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост и гастрономията като цяло. Именно тук нашите пътища естествено се пресякоха и заедно с шеф Дингас и неговия екип, Олимпорт организира чудесната среща с учениците от София и страната.

И ако горното не е достатъчно – Стилианос Дингас е носител на най-високото кулинарно признание – звезда Мишлен, както и на международния златен медал GTBB за разработка и разпространение на гръцката кухня и многобройни други международни награди, включително тази на глобалния ресторантски рейтинг платформа Restaurant Guru. Притежава и два ресторанта. Автор и водещ е на телевизионните предавания „Любимото ястие“ и „Запознай се с готвача“ в Гърция.

Ново признание за Олимпорт и още повече вдъхновение за всичко предстоящо

Освен всички тези положителни емоции, нашият управляващ директор Милена Асенова получи почетна статуетка от председателя на Chefs Club of Hellenic Gastronomy Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας, като жест към нейния принос за развитието на младите кулинарни таланти, насърчаването на обмена професионалисти-бизнес-образование и безкомпромисната работа с висококачествени продукти и тяхното правилно приложение в гастрономията. Това безспорно насърчава дългосрочното устойчиво развитие на високата кулинария не само в България, но и в региона на Балканите!

Благодарим на Гръцката асоциация за признанието, на Bulgarian Association Of Professional Chefs и Inter Expo Center – Интер Експо Център за интересния форум, добрата организация и възможността да срещнем учениците от Професионалните гимназии по туризъм с вдъхновяващия председател на гръцката професионална гилдия Стелиос Дингас и неговия екип.

Благодарим и на всички наши гости и дългогодишни приятели, както и на сплотеното Олимпорт семейство, без което животът не би бил толкова вкусен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *