You are currently viewing На растителна основа в Plant Bite – убедителни за очите, обонянието и вкуса!

На растителна основа в Plant Bite – убедителни за очите, обонянието и вкуса!

  • Post category:Press

Опитвали сме кулинарни шедьоври, това е част от работата ни – ние предоставяме средиземноморски продукти на най-добрите готвачи и топ ресторантите в цялата страна. Познаваме се, опитваме редовно, обменяме мнения.

За концепцията на Plant Bite знаем отпреди откриването на ресторанта на „Шипка“ 46 – „това не е веганска кухня, а ястия с растителни протеини, които са подходящи за вегетерианци и вегани“. За да парира скептицизма ни, Пламен Европейски ни покани да видим сами. Ние не бяхме скептични, просто харесваме средиземноморското меню и традиционния вкус – в това вярваме и наша кауза е да убедим всички у нас, че средиземноморският начин на живот са е само добър и здравословен за нас, но е и естествен за българите.

Е, отидохме и видяхме. Преди да опитаме, именно видяхме, че всичко изглежда истинско – и телешкото, и пилешкото и десертите. Първата стъпка е да огладнеят очите. Втората е ароматът. Трето и четвърто и са текстурата и вкусът.

Убедихме се, че салатата с калмари изглежда и ухае на панирани скариди, а не на гъбени кръгчета. Но текстурата ни впечатли най-много – със същата леко жилава плътност, леко хрупкава като на калмар. Тази салата с не-калмарите беше приготвена пред нас и всичко е напълно честно!
 

Бургерите са напълно достоверни. И нека изглежат предизвикателно с цветовете си, но соевото кюфте е с автентична текстура, сочно е, и пуска сок – каквото очаквате от един бургер. (Plant Bite ви дават холдър за бургер, направен изцяло от царевичен полимер – сочното кюфте няма да ви окапе, а салатите няма да изпадат!)

Cruelty Free no-Beef
Crispy No-Chicken
Veggie Burger Double Cheezy

Менюто е напълно завлaдяващо: ястия и салати с не-телешко, не-пилешко, не-морски дарове! Десерти без животински продукт. Към всяка позиция в менюто се препоръчва една напитка: вино или коктейл, разработен от 5L Speakeasy Bar.

Бьоф боргиньон
Веган миди Сен-Жак

 

Подправките са отделна тема. Те са game-changer, защото могат да се добавят на финала във вече готово ястие, пълноценни са в студения ясия. Инфузия? – предположихме. Не – натурални ферменти – разказа Дария от българския стартап CMYK Ingredients. Механично пресираните растителни подправки се разгръщат под влиянието на собствените им натурални ферменти (подобно на начина, по който става разгръщането на вкуса в устата, когато дъвчем), а впоследствие се втечняват, готови за употреба. Така, черният пипер, пушената паприка или дафиновият лист не чакат да допринесат за вкуса на ястието с термична обработка и мариноване. Вкусът се разгръща там веднага след поставяне от с пипета!

Всъщност ястията в Plant Bite не са заместител на месото. Те са растителни последователи на неговия вкус, основани на грижата към себе си, живите същества и природата като цяло.

Зелена грилована Халкидики без костилка - опушена на букови трици в матрината от лайм, риган, чесъм и екстра върджин зехтинРаботим с шеф Пламен Европейски не от вчера. Рецептите му са иноватични и предзивкателни, но винаги балансирани така, че не скандализират нашето средиземноморско небце. Нека отбележим приноса на Пламен за един от най-харесваните ни продукт – Зелена ръчно грилована маслина Халкидики, опушена с букови трици и маринована в зехтин, кора от лайм риган и чесън. Традиционен гръцки продукт и българска находчивост създават една удивителна рецепта и истинско готово предястие.

Plant Bite се откри официално да 9 септември 2021, а ние имахме шанса да опитаме менюто още докато се довършваха последните детайли по ресторанта на „Шипка“ 46.