You are currently viewing Завръщането на маслините – преоткритото предястие е тренд в реномираните заведения

• Post category:Press

Едно познато и обичано предястие се завръща! Маслините като предястие, първото сервирано на масата. Нещо, с което започва разговорът и продължава до десерта, бележи нарастваща популярност в топ заведенията. И това ни радва повече от всичко – не заради носталгията, не. Не съжаляваме за някогашното вездъсъщо присъствие на черната конфита. Вкусът се промени, различни сортове вълнуват днешния клиент – с предпочитания за гръцки, италиански и испански маслини – първо на домашната трапеза, а сега и в заведенията.

Маслини с лук в "Морски сговор" на Рибарско селище
Маслини с лук в „Морски сговор“  – емблематично заведение в  Рибарско селище, Бургас.

Днес сред предястията блестят доста по-„пипнати“ и софистицирани от някогашните маслини с лук, които бяха в менюто на всеки български ресторант. Особено по морето. Споменът за тях беше като че напълно избледнял за последните 20 години. Но сред най-различни тапаси, брускети, задължителната тарама в морските ресторанти, маслините се търсят от ценителите и се появяват в менюто.

Забележително е как менютата на ресторантите в България постепенно възприемат естесвеното за нашия регион – средиземноморската кухня – дори сред най-профилираните заведения. За маслините като предястие следва да се благодари на клиента. Спомнете си – възраждането на зехтина вкъщи стана с влиянието на главния готвач и отворената за лятна почивка Северна Гърция. Докато маслините първо заеха достойно място у дома, а впоследствие кулинарите си припомниха какво чудесно предястие са. Вложеното творчество на шефовете за съчетаването на маслините с най-разнообразни съставки напоследък ни впечатлява много!

Таджаската превзема реномираните заведения, грилованите маслини се настаняват постепенно на трапезата като изискано мезе, а една каламата на фурна си е ястие сама по себе си! Вече не е задължително да възприемаме маслината като украса на салата или коктейлен аксесоар (манзанилата с аншоа обаче е класиката на котейлите!). Всеки сезон е сезон на маслините! Да се поздравим със завръщането им като предястие!